Alternativmedicin

Den 21 mars kommer EU-parlamentet att rösta om att godkänna hälsopåståenden som finns med på en speciell lista. Denna lista innehåller endast 220 påståenden av ca 2.500.

En bonde från Nya Zeeland var på väg att dö av svininfluensa sommaren 2010 men hans fru och familj vägrade att ge upp! Läkarna ville stänga av livsuppehållande apparaterna men familjen beslöt att hitta ett alternativ. De fick förslaget att prova intravenös C-vitamin och gjorde allt för att genomföra detta - trots motstånd från sjukhusets personal som sa att det tjänade ingenting till. Bonden är idag helt återställd och menar att det var C-vitaminet och familjens envishet som räddade hans liv.

Det finns flera växter med naturliga bakterie- och virushämmande egenskaper. Tre av de mest välkända är echinacea, fläder och propolis. Mindre kända ämnen är laurinsyra, som finns i bröstmjölk, getmjölk och kokosfett, samt lysin, en aminosyra som finns i kött, ägg och protein. Båda har visat sig vara effektiva mot virus. Sedan har vi förstås allicin, ett av vitlökens huvudämnen. Detta är det mest spännande naturliga ämnet eftersom det är effektivt mot både svamp, virus och mördarbakterien MRSA.

Bevisen ökar om att kosten och livsstilen är bästa kurerna för våra svåraste hälsoproblem. Förra året användes $2.1 triljard på sjukvård i USA, eller 16.5 % av bruttonationalprodukten. Av dessa triljoner användes 95 cent av varje dollar i behandling av sjukdom som redan etablerats.

Codex Alimentarius startades av WHO och FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) med början 1961 och har till uppgift att "harmonisera" lagar om livsmedel och kosttillskott i hela världen. I vissa länder anses kosttillskott vara läkemedel och i andra länder anses läkemedel vara kosttillskott. Inom EU har detta bland annat lett till ett Kosttillskottsdirektiv, ett Läkemedelsdirektiv och till direktivet Reglering om Hälsopåståenden.

National Health Federation (NHF) är den enda bland de internationella "non-governmental" organisationer (NGO) vars målsättning är hälsofrihet för konsumenten. NHF är alltid med på Codex CCFNDSU möten eftersom varje möte handlar om konsumentens rätt till mat och kosttillskott i någon form. I år handlar det om rätten till tydliga hälsopåståenden och behoven av ett bättre riskbedömningsförfarande, baserat på människans behov av näringsämnen utifrån dagens läge.

Senaste dagarnas artiklar om alternativmedicin har väckt starka ­reaktioner. SvD publicerar idag ett axplock från läsarnas mejl om hur de blivit hjälpta av akupunktur, kiropraktik och örtmediciner. Andra har velat delge sina dåliga erfarenheter.

Svenska forskare forskar om alternativ medicin utan att ha kontakt med alternativmedicinare rapporterar Svenska Dagbladet.

Ungefär varannan stockholmare har sökt alternativ vård. Vi köper naturmedicin för ­enorma summor. SvD öppnar en diaglog genom att träffa en brittisk-tysk forskare som säger sig funnit svaret om vad som fungerar eller inte. Läs mer

EU tänker inte förbjuda kosttillskott. Bara göra det svårt att använda.
Projektet Vitamin Freedom frågar "Vad tänker du göra åt det?"