Hudvård

Huden behöver omvårdnad inför sommarens solstråler. Dofterna från hudvårdsbutiker är frestande. De lockar så här på våren när man vill piffa upp sig och känna sig fräsch. Problemet är den att det finns ytterst få hudvårdsprodukter utan skadliga kemikalier.

Solskyddskräm har ännu en baksida – den stoppar kroppens produktion av det viktiga D-vitaminet1. Norr om den 35:e breddgraden är solstrålarna svagare vintertid och i Norden är sommarmånaderna korta. När vi använder solskyddskräm förhindras bildandet av D-vitamin som motverkar benskörhet och depression, eller SAD. Nu när sommarsolens hetta har lämnat oss kan man undra om vi hunnit ladda med tillräckligt D-vitamin inför vintern?

Äntligen! USA’s FDA (läkemedelsverk och livsmedelsverk) har nu föreslagit en reglering av solkrämarnas ingredienser
Efter närmare 30 års förhalning är USAs FDA på väg att skapa normer för UVA-skyddande produkter. Men det finns fortfarande en risk att industrins lobbyverksamhet sätter stopp – något som tydligen hänt tidigare enligt USA's Environmental Working Group EWG.
Sommarbrun utan risk är vågen som industrin rider på med en uppsjö av solskyddskrämer och varningar för solen och cancer. Samtidigt läser vi om vikten av D-vitamin för att bland annat motverka cancer, benskörhet, depression (SAD) och ge energi. Här är det något som inte stämmer eller hur? Ny forskning visar att D-vitamin ger 60 % skydd mot bland annat bröstcancer, tjocktarmscancer, livmodertappscancer, hjärntumör, myelom mm.
Hela listan på kemikalier som skadar hjärnan liknar Kanariefåglarna ryter's varningslista...
Här kan du läsa vilka ämnen som har en dokumenterad negativ effekt på den utvecklande hjärnan hos foster och/eller spädbarn. DN Nätupplagan - uppdaterad 7 november 2006.
Seger över ftalater i USA! Kosmetikföretagen böjer sig för trycket, och tar bort toxiska kemikalier från nagellack.
När du badar eller duschar, använder du sannolikt tvål och schampo och kanske litet balsam. Du kanske krämer in dig med lotion och avslutar verket med litet smink eller rakvatten känner du dig ren och fräsch och redo för dagen. Men det finns en risk att du också dragit på dig en hinna av kemikalier beroende på vilka hudvårdsprodukter som du valt. 

Vi kan naturligtvis aldrig vara helt utan miljöpåverkan. Huden är porös och det är därför det numera även finns läkemedel som tas upp genom plåster.

Varnar för hotet från alla gifter  - Falukuriren 06-02-04
Hur många är det som tänker på att de täcker i stort sett hela kroppen med kemikalier innan de beger sig ut och andas in miljögifter på vägen till jobbet.

- Det kan räcka med hårtvätt i duschen, lite lotion på benen och deodorant under armarna för att vara heltäckt. Vissa ingredienser är dock inte farliga, men ökar den kemiska belastningen när de väl finns i kroppen, säger Ingrid Franzon då vi besöker henne i Hosjöstrand i Falun.

  • Klor: som tillsätts i reningsprocessen, gör artären stel, förstör proteiner i kroppen, irriterar huden och bihålorna, bidrar till astma, allergi och luftvägsbesvär.
  • Kloroform: en bi-produkt av klorrening som: ökar bildning av fria radikaler (som i sin tur accelererar åldrandet), stimulerar onormal celldelning, och oxidering av kolesterol. Det är känt som cancerogent ämne!
  • DCA (Dichloro acedic acid): Denna biprodukt av klor förändrar kolesterolomsättningen och har i labbråttor orsakat levercancer.