Mat

Artikeln Att värma mat och vatten i mikron ledde till ett intressant experiment. Två av medlemmarna i Kanariefågelns nätverk, Kristina och Rune, berättar hur de gick till väga när de testade vilken typ av vatten tomatplantor trivs bäst med.

Tjugofem besökare åkte till ett buddhistiskt tempel för att delta i munkarnas vardag - inklusive deras traditionella vegetariska kost. Besöket varade fem dagar.

Nu när våren närmar sig kan det vara dags att plantera några frön. Detta är även ett perfekt tillfälle att testa mikrovågornas effekt. Köp en påse med tomatfrön. Fyll två blomkrukor med jord och plantera några frön i varje. Märk krukorna "kranvatten" och "mikrovatten" och vattna dem därefter. Förbered nytt mikrovatten dagligen åt krukan som markerats "mikrovatten". Fyll en glasflaska med vatten som du värmer i mikron och låt den svalna innan du vattnar "mikrokrukan".

Grönsakers näringsvärde påverkas lätt när de tillagas. Det är till exempel nyttigare att ångkoka grönsaker än att koka dem i vatten eftersom många näringsämnen läcker ut i vattnet. Och när broccoli tillagas i mikrovågsugn minskar dess östrogenbalanserande egenskaper markant jämfört med ångkokt broccoli. Indolhalten hos mikrovärmd broccoli är 74 % lägre än hos rå broccoli och C-vitaminhalten 40 % lägre. (Vallejo et al 2007)

Nu tar City Gross ett järvt steg som minimerar ett av våra största problem - att hitta äkta råvaror utan onödiga tillsatser.

- City Gross går nu ut stenhårt för att hjälpa konsumenten att välja rätt mat, berätttar Camilla Sparring, från Matupproret. De har börjat märka alla varor som klassas "Äkta vara" enligt Mats-Eric Nilssons modell.

Här kommer receptet på kycklingsoppan som jag åt under min förkylning. Rena mirakelsoppan. Jag tillsatte alla starka kryddor både i början och i slutet för bättre/starkare effekt. Bytte även ut en färsk jalapeno mot en färsk chilifrukt. Mums! Linda

Huvudingredienser:

Stevia är en ört som vem som helst kan odla. Den har en naturlig sötma som den hälsomedvetne konsumenten kan använda istället för socker och artificiella sötningsmedel som aspartam, som är cancerframkallande hos djur och orsakar neurologiska störningar, bl.a. huvudvärk. Amerikanska FDA (motsvarar svenska livsmedels- och läkemedelsverket) har i många år bötlagt småföretag som marknadsfört stevia och har beslagtagit produkter för miljontals dollar.

Codex Alimentarius startades av WHO och FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) med början 1961 och har till uppgift att "harmonisera" lagar om livsmedel och kosttillskott i hela världen. I vissa länder anses kosttillskott vara läkemedel och i andra länder anses läkemedel vara kosttillskott. Inom EU har detta bland annat lett till ett Kosttillskottsdirektiv, ett Läkemedelsdirektiv och till direktivet Reglering om Hälsopåståenden.

För länge sedan flög kanariefåglar runt i gruvarna. Gruvarbetarna visste att det var dags att ta sig till säkerhet när de miljökänsliga kanariefåglarna slutade sjunga. Idag är det mänskliga kanariefåglar som är vår varningssignal.
”Det är dags att se deras sjukdomar som en varning och söka säkerhet”, säger Ingrid Franzon, näringsmedicinare, vid en konferens om mat i den italienska staden Castel San Pietro.

Nordiska rådet tog idag viktiga beslut som kan leda till märkning av GMO-produkter i Norden. Eftersom ingen vet hur genmanipulerade livsmedel påverkar djur och människor vill Nordiska rådet införa frivilliga GMO-fria zoner och en skärpt märkning av GMO-produkter i Norden. Genom att upprätta GMO-fria zoner kan Norden få en konkurrensfördel som producent av ekologiska GMO-fria produkter.