Rent naturligt

Många duschar en eller två gånger dagligen för att känna sig fräscha och dofta gott. Frågan är om man verkligen blir ren. Om du tvättade håret i duschen imorse och sedan gned in huden med en lotion och deodorant så har du med stor sannolikhet fått en heltäckande kemisk beläggning. Tänk på vad detta innebär om du gör det varje morgon! Hudvårdsprodukter utan skadliga kemikalier skulle minska din miljörisk direkt.

Många duschar en eller två gånger dagligen för att känna sig fräscha och dofta gott. Frågan är om man verkligen blir ren. Om du tvättade håret i duschen imorse och sedan gned in huden med en lotion och deodorant så har du med stor sannolikhet fått en heltäckande kemisk beläggning. Tänk på vad detta innebär om du gör det varje morgon! Hudvårdsprodukter utan skadliga kemikalier skulle minska din miljörisk direkt.

Kroppsvård utan miljögifter
Huden, vårt hölje, är porös. En hudkräm eller deodorant innehåller många ingredienser, som absorberas genom huden och når in till blodet, där de cirkulerar runt i hela kroppen. Till slut hamnar de i kroppens vävnader. Vissa ingredienser är inte alls farliga, men ökar den kemiska belastningen när de väl finns i kroppen. Det är svårt att veta vilka produkter som är säkrast att använda.

Paula Begoun, journalist och sminkös, analyserar och utvärderar kosmetika. I sin bok ”Don’t go to the cosmetic counter without me” går hon igenom alla aktuella kosmetiska produkter för både kvinnor och män. Hon har uppdaterat boken regelbundet men har nu insett att den inte längre går att komplettera. Den senaste versionen väger 1,3 kilo! Hon fortsätter istället via sin webbsida www.CosmeticsCop.com att hålla oss ajour.Begoun avslöjar hemligheten kring exklusiva, patenterade ingredienser och lyfter fram sanningen. Alla hennes åsikter grundas på forskning och fakta. En guldgruva för den som vill undvika att dra på sig ett lager av kemikalier dagligen.

Ftalat
Ftalater är mjukgörande kemikalieämnen, som används flitigt i plast. Tro det eller ej men ftalater används även för att hålla huden mjuk, göra krämer homogena och i nagellack. Av alla kemikalier, som finns i hudvårdsprodukter och kosmetika, är ftalater bland de farligaste.

I både Sverige och England visade sig över 80 procent av alla kosmetiska produkter innehålla ftalater. På Environmental Working Groups webbsida, www.ewg.org/reports/skindeep2/ kan du klicka dig fram till sidor med listor över hudvårdsprodukter, som innehåller ftalater. Redan 1980 märkte forskare den toxiska effekten som ftalater hade på fortplantningsorganen hos djur. Sedan dess har man upptäckt skador hos foster men även hos ungar, som exponeras för ftalater efter födelsen. Men påverkar det också människor?

I september 2000 genomförde forskare vid USA:s Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en undersökning av 289 personer, som visade sig ha ovanligt höga halter ftalater. Detta anses vara den första pålitliga mätningen av människors exponering för ftalater, och forskarna sammanfattade undersökningen med att säga: “när det gäller folkhälsan, visar detta att ftalatexponering är både högre och vanligare än man tidigare trott.” Testerna visade att kvinnor i barnafödande ålder hade de högsta ftalathalterna. CDC anser att orsaken till detta är den höga exponeringen för hygienartiklar snarare än den plast som används i livsmedels- och läkemedelssammanhang.

Paraben
En annan grupp av kemikalier är metyl-, etyl- och butylparaben. Dessa är vanliga konserveringsmedel och finns i 57,3 procent av hela 7 500 hygienartiklar. Det har nu konstaterats att parabenrester hittats i bröstcancervävnad hos 20 kvinnor. Man upptäckte parabener i vart och ett av de 20 prover som testades. Paraben liknar östrogen i sin struktur. På grund av de hälsorisker som kan relateras till östrogenliknande kemikalier kan det finnas en länk mellan dessa konserveringsmedel och cancer.”Det finns inget bevis för att paraben orsakar cancer, men det är hög tid att undersöka detta” menar Dr Philippa Darbre som genomförde forskningen vid University of Reading.

Kosmetika
Vi har lagar i Sverige som begränsar användningen av syntetiska färgämnen i mat, men de flesta kvinnor målar sig med syntetiska färgämnen varje dag. Många av dessa färgämnen är cancerframkallande. En enskild kosmetisk produkt kan vara säker, men summan av alla de produkter du sprayar eller kletar på huden dagligen kan innebära en oacceptabel risk.

  • Undvik kosmetiska gifter. Var försiktig när du väljer kosmetika. Om ditt liv är rätt så fritt från toxiner kommer sannolikt inte dina välvalda kosmetiska produkter att vålla så stor skada. Men om du vill minska riskerna i ditt liv kan följande råd vara till hjälp.
  • Skönhet börjar inifrån – med en näringsrik kost och vatten, tillräckligt med vila och avkoppling. Utan dessa grundstenar kommer din verkliga skönhet inte fram.
  • Lusläs etiketterna – lita inte på påståenden om ”naturlig”, ”organisk” eller ”tillverkade utan djurförsök”. Dessa uppgifter har liten betydelse. Det är ingredienserna som är viktiga. Skapa din egen lista över kemikalier som du vill undvika och ta med den när du handlar.
  • Läppstift innehåller ofta bly är ett cancerframkallande ämne 28 som många ledande märken använder i sina läppstift, till exempel Christian Dior, Lancôme, Clinique, Y.S.L., Estee Lauder, Shiseidoa, Red Earth lip gloss, Chanel lip conditioner, Market America – motives läppstift. Y.S.L. visade sig innehålla mest bly. Akta dig för läppstift som sitter kvar länge.

Naturligare hudvård
Om du vill använda naturliga oljor kan du till exempel leta efter bivax, kanuaba, vegetabiliska oljor, E-vitamin och vetegroddsolja. När du söker efter naturliga puder, titta efter de som är baserade på majsstärkelse, kaolin och silke. Dessa produkter bör utgöra grunden i dina kosmetiska val.

Det finns flera tillverkare som främst använder ofarliga ämnen i sin tillverkning, men även i dessa produkter kan det förekomma toxiska ämnen och etiketterna måste lusläsas. Läs gärna Kanariefåglarna ryter för naturligare alternativ.