Solskydd

Vi nordbor slukar solstrålarna och försöker vårda vår sommarbruna hy så länge som möjligt.1 Det finns en uppsjö av "vårdande" produkter som påstår sig skydda mot solstrålarna sommartid och andra som förlänger sommarens hudfärg artificiellt. Men om vi bortser från det artificiella och vänder oss till det naturliga, finns det tre viktiga saker som bör belysas nu när solens värme minskar dag för dag, nämligen hudkräm, D-vitamin och cancer.

Människan är, liksom djuren och växterna, en del av miljön och påverkas lika mycket av miljögifter som den övriga miljön.

Solskyddskräm har ännu en baksida – den stoppar kroppens produktion av det viktiga D-vitaminet1. Norr om den 35:e breddgraden är solstrålarna svagare vintertid och i Norden är sommarmånaderna korta. När vi använder solskyddskräm förhindras bildandet av D-vitamin som motverkar benskörhet och depression, eller SAD. Nu när sommarsolens hetta har lämnat oss kan man undra om vi hunnit ladda med tillräckligt D-vitamin inför vintern?

Äntligen! USA’s FDA (läkemedelsverk och livsmedelsverk) har nu föreslagit en reglering av solkrämarnas ingredienser
Efter närmare 30 års förhalning är USAs FDA på väg att skapa normer för UVA-skyddande produkter. Men det finns fortfarande en risk att industrins lobbyverksamhet sätter stopp – något som tydligen hänt tidigare enligt USA's Environmental Working Group EWG.
Sommarbrun utan risk är vågen som industrin rider på med en uppsjö av solskyddskrämer och varningar för solen och cancer. Samtidigt läser vi om vikten av D-vitamin för att bland annat motverka cancer, benskörhet, depression (SAD) och ge energi. Här är det något som inte stämmer eller hur? Ny forskning visar att D-vitamin ger 60 % skydd mot bland annat bröstcancer, tjocktarmscancer, livmodertappscancer, hjärntumör, myelom mm.
Seger över ftalater i USA! Kosmetikföretagen böjer sig för trycket, och tar bort toxiska kemikalier från nagellack.

Varnar för hotet från alla gifter  - Falukuriren 06-02-04
Hur många är det som tänker på att de täcker i stort sett hela kroppen med kemikalier innan de beger sig ut och andas in miljögifter på vägen till jobbet.

- Det kan räcka med hårtvätt i duschen, lite lotion på benen och deodorant under armarna för att vara heltäckt. Vissa ingredienser är dock inte farliga, men ökar den kemiska belastningen när de väl finns i kroppen, säger Ingrid Franzon då vi besöker henne i Hosjöstrand i Falun.